Vier jouw vrijwilligers
Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde voor veel organisaties en verenigingen. De hulp die je van je vrijwilligers krijgt, is niet vanzelfsprekend. Het bedanken en waarderen van je vrijwilligers moet dus in het DNA van je organisatie zit. Eigenlijk toon je dus best elke dag dat je jouw vrijwilligers dankbaar bent. Neem tijd voor gesprekjes, luister naar hun vragen, bedenkingen en suggesties en geef hen regelmatig een schouderklopje.
Waardering is iets dat je dagelijks doet. Toch is het ook fijn om af en toe iets extra's te doen. Met onderstaande tips, helpen we je al een beetje op weg.
Bedankjes
Een voor de hand liggende manier van bedanken is natuurlijk: cadeautjes geven. Je kan dit op verschillende manieren aanpakken. Alles hangt af van je budget, hoeveel vrijwilligers je hebt en hoe goed je hen kent.
Een bedankje kan op veel manieren.
- een danksms’je of bedankmailtje. Dat kan algemeen naar al jouw vrijwilligers, maar het kan ook persoonlijk naar vrijwilligers afzonderlijk.
- Post krijgen is altijd fijn. Zorg voor postkaartjes die je kan drukken en digitaal kan delen, het liefst met een persoonlijke boodschap.
- Vermeld bij events altijd jouw vrijwilligers in je speech of tijdens je dankwoord.
- Geef een certificaat aan jouw trouwe vrijwilligers. 5 jaar, 10 jaar, 15 jaar of langer. Altijd leuk om een herinnering aan een mijlpaal te krijgen.
- Geef jouw vrijwilligers een zichtbare plek op jouw website of jouw social media.
Ook cadeautjes krijgen is leuk. Ze geven nog leuker: als je de moeite neemt kan je nadenken over een presentje dat iets te maken heeft met de organisatie. Of iets dat bij elke vrijwilliger persoonlijk past. Geef cadeautjes persoonlijk af en hang er een leuke boodschap aan.
- iets lekkers, zoals een fruitmand, een flesje streekbier
- een cadeaubon
- kaarten of tickets voor events, attracties of musea
- bloemen
- een fotocanvas
- een kortingskaart voor jullie activiteiten
- een gepersonaliseerd gadget
Cadeautjes geven aan vrijwilligers mag, maar overdrijf niet. Dan kan de fiscus dit beschouwen als voordeel in natura. En da’s belastbaar.
Feestjes, events of een bedankingsmoment
Om vrijwilligers te bedanken, kan je een feestje, vorming, uitstap of ander event organiseren. Je vrijwilligers voelen zich gewaardeerd en ze komen nog eens allemaal samen. Het is dus ook goed voor de groepssfeer wat dan weer een positief effect heeft op de betrokkenheid.
- een etentje (een brunch of lunch, picknick, barbecue, ...)
- een bezoek aan een museum of tentoonstelling
- een filmavond
- een optreden of theateravond
- een weekendje samen weg
- een fuif
- een gezinsdag voor vrijwilligers
- teambuilding activiteiten (paintballen, een zoektocht in de stad, ...)
- een avondje doorzakken op café
Je kan zo’n bedankingsmoment ook gebruiken om iets nuttigs te voorzien.
- workshops of vorming met betrekking tot het vrijwilligerswerk
- een tevredenheidsbevraging bij je vrijwilligers afnemen
- zelfs nieuwe vrijwilligers rekruteren op zo’n moment kan ook: laat je vrijwilligers iemand meebrengen die nog geen vrijwilliger is.
- gebruik het momentum om mooie foto’s of een filmpje te maken
Zet je vrijwilligers in de vitrine
Laat iedereen weten dat jullie vrijwilligers van onschatbare waarde zijn. Hebben jullie accounts op sociale media zoals Facebook of Instagram? Dat is het perfecte kanaal om je vrijwilligers zichtbaar te bedanken.
- Maak een speciale post om je vrijwilligers te bedanken. De dag van de Vrijwilliger (5 december) en de Week van de Vrijwilliger (1 tot 9 maart) zijn daarvoor goeie momenten.
- Organiseer je een bedankingsevent? Neem foto’s of maak filmpjes en deel dit op je kanalen.
- Vinden je vrijwilligers je Facebookpagina leuk? Maak het heel persoonlijk en tag ze.
- Laat je vrijwilligers je sociale media overnemen, zo geef je de mensen een blik achter de schermen van jouw organisaties.
- Laat een vrijwilliger op je sociale media aan het woord. Neem een leuke foto en zet er een quote bij. Zo worden jouw vrijwilligers ook echte ambassadeurs.
Als je organisatie of vereniging een vaste locatie heeft kan je vrijwilligers ook letterlijk in de vitrine zetten.
- Maak een display aan je raam of in de hal met foto’s of slogans om je vrijwilligers te bedanken.
- Leg een fotoboek met de activiteiten van je vrijwilligers aan de ingang, en voorzie ruimte voor mensen die een boodschap willen achterlaten. Geef zelf het goede voorbeeld en laat alle collega’s er een bedankje in noteren.
- Voorzie een plek waar je foto's kan ophangen van je activiteiten en zorg ervoor dat je regelmatig nieuwe foto's ophangt.
Heb jij zelf leuke voorbeelden van hoe jullie vrijwilligers vieren en bedanken? Laat het weten via vrijwilligerspunt@mechelen.be